tiistai 16. marraskuuta 2010

Verkostoituminen


Nykyään kaikkien itseään kunnioittavien tulee verkostoitua. Yhteistyössä on voimaa. Yhdessä olemme enemmän kuin yksin. Kahdenkeskinen minä-sinä –asetelma on vuorovaikutteinen ja mahdollistaa dialogin. Se ei riitä, meidän on liityttävä teihin ja heihin. Silloin olemme jo verkossa. Verkot kietoutuvat ja sotkeutuvat toisiinsa verkostoiksi. Verkon tai verkoston hyödyntäminen on tietysti omasta aktiivisuudesta kiinni. ISOverstaan arviointiryhmässä 16.11. todettiin: mitä enemmän jaat, niin sitä enemmän saat.

Verkostoituminen on erityisen tarpeen uusien asioiden kehittämisessä ja ideoiden jalostamisessa käytännön sovelluksiksi. Uutta tuntematonta kohti on helpompi yhdessä kulkea.  Verkostoon liittyvät tahot esittävät erilaisia näkökulmia ja vaihtoehtoisia toimintamalleja. Osa niistä voi olla huikaiseviakin, yhdessä asiaa tarkemmin pohtien voidaan yli-innokkaat ideat ampua toteuttamiskelvottomina alas. Tai ne voidaan jättää hautumaan, jos vaikka niiden aika tulee jossakin lähitulevaisuudessa. Muutosten kohtaaminen omassa organisaatiossa onnistuu helpommin, jos asioita on mietitty laajemmassa verkostossa.

Kuopion aikuislukio on tehnyt yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa käytännössä koko olemassaolonsa ajan. Luonteva yhteistyöverkko on ollut paikallistason yhteistyö päivälukioiden ja ammatillisten oppilaitosten kanssa. Pelkän visioinnin sijasta yhteistyö on edennyt käytännön tasolle. Aikuislukiossa opiskelee jatkuvasti päivälukiolaisia ja ammattitutkintoon tähtääviä opiskelijoita.

Etä- ja verkko-opetusta olemme kehittäneet Pohjois-Savon etälukiossa, Itä-Suomen aikuislukioverkossa, ISOverkostosta ja nyttemmin ISOverstaassa. Siellä olemme saaneet yhdessä jakaa ja vastaanottaa osaamista opettajien, rehtoreiden ja oppilaitosten välillä. Toiminnan kehittäminen on tähdännyt esimerkiksi opiskelijan kurssitarjonnan monipuolistamiseen. Perinteisten luokkakurssien rinnalle on tullut etä- ja verkkokursseja sekä yksilöohjausta. Verkkomateriaalin käyttö perinteisillä luokkakursseilla on lisääntynyt. Opiskelijat ovat saaneet myös tieto- ja viestintäteknisiä taitoja, joita he ovat voineet hyödyntää jatko-opinnoissa sekä työ- ja arkielämässä.

Martti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti