torstai 25. marraskuuta 2010

Verkostollakin on rajansa

Maailma on täynnä verkkoja ja verkostoja. Olkoon tällainen systeemi kuinka globaali tai avoin, sillä on kuitenkin omat rajansa. Vaikka verkoston muodostaisivat tietokoneet, niidenkin käyttöikä ja toimintakyky ovat rajoittuneet. Yleensä puhutaan eri organisaatioiden ja verkkojen muodostamista verkostoista. Tällöin varsinaisena toimijana on ihmisyksilö, jonka ominaispiirre on hitaus ja rajoittuneisuus. Reaktiokyky erilaisiin ärsykkeisiin vaihtelee ihmisten välillä. Aina vie oman aikansa päästä verkkoon sisälle.

Ajan ja paikan rajat tulevat vastaan verkostoissakin toimiessa. Henkilöillä on vain tietty aika toimia verkostoissa. Hänen jaksamiskykynsä toimia verkostoissa on rajallinen. Ihminen on yleensä asemoitunut jollekin ammatilliselle sektorille tai tiettyyn harrastusverkostoon. Hänen kiinnostuksensa on rajoittunut. Pitkälle kouluttautunut tai ammattitaitoaan kehittänyt henkilö ei voi ymmärtää välttämättä jonkun toisen alan kieltä. Verkottuminen on tässä tapauksessa hieman ongelmallista. Meillä ei ole riittävästi tietoa verkottuaksemme tuntemattoman alueen ihmisten ja organisaatioiden kanssa.

Verkostoissa toimitaan yhteistyössä, mikä edellyttää luottamusta verkoston osapuolten välillä. Luottamuksen rakentaminen vie oman aikansa ja vaatii ponnisteluja. Parhainkaan verkosto ei ole heti aluksi täysin toimintakykyinen, avoin systeemi pitää rakentaa ja sen ylläpito vaatii voimavaroja. Verkoston idea on helpottaa ja kehittää yksilöiden ja organisaatioiden työskentelyä, mutta sekin vaatii panostusta ja verkostokin toimii tiettyjen rajojensa puitteissa. MK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti